Je wilt snel af van lage rugpijn. Logisch, maar is dat ook mogelijk? In onze huidige maatschappij is er geen ruimte voor klachten of pijn.
Is dit reëel en is ons lichaam hiervoor gebouwd?
De cijfers over lage rugpijn
Elk jaar zijn er ongeveer 2 miljoen mensen met lage rugpijn klachten. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat lage rugpijn op de 8ste plek staat van de grootste ziektelast binnen Nederland. Ziektelast betekent het verlies van je gezondheid door een ziekte of aandoening. Rugpijn kan lang duren waardoor je langdurig beperkt wordt in je dagelijkse leven.
Honderdduizenden mensen hebben een lange tijd last van lage rugpijn. Uit cijfers blijkt dat de mensen die langer dan 12 weken met rugklachten hebben, de helft het jaar erop ook klachten krijgt. In de toekomst worden er nog meer lage rugklachten verwacht.
Deze feiten laten zien dat lage rugpijn lang kan duren en veel voorkomt. Gelukkig gaat 25-75% van de klachten binnen 12 weken over. Een voorwaarde is dat je weet hoe je omgaat met lage rugpijn.
Hoelang duurt het herstel?
Lage rugpijn heeft net als bij veel andere blessures 6-12 weken nodig om goed te herstellen. Dit lijkt heel lang. Toch is dit niet zo. Met name spierklachten herstellen snel. Schade aan banden of gewrichten duren langer. Klachten aan zenuwen duren nog langer voordat dit beter wordt. Dit wordt het fysiologisch herstel genoemd. Het lichaam heeft deze tijd nodig om een blessure of beschadiging te repareren.
De conclusie is: er is geen snelle oplossing voor lage rugpijn.
Een bot heeft 6 weken nodig om zichzelf te repareren. Dat is ook de reden waarom je vaak 6 weken gips nodig hebt na een botbreuk. Daarna ben je er nog niet. Je moet het bot geleidelijk aan belasten. De spieren moeten weer wennen.
Bij een rugblessure is dit ook zo. Het herstel kost tijd. Dit hangt af van wat er precies is beschadigd. En wat de oorzaak is van de rugpijn. Bij een lichte schade of blessure herstel je sneller. Wanneer de klachten langzaam ontstaan duurt het ook langer voordat de klachten minder worden.
In het algemeen kun je stellen: hoe langer je klachten hebt hoe langer het herstel duurt. Bij kortdurende klachten en de juiste aanpak kun je binnen 4-6 weken de pijn fors verminderen.
Alarmsignaal
In veel gevallen bij lage rugpijn is er sprake van een lichte verrekking van een spier of een kleine schade. Toch is de reactie hierop heftig. Dit komt omdat de lage rug een belangrijk onderdeel is van ons lichaam. Veel bewegingen vinden plaats via de rug. Zoals staan, lopen, zitten, draaien enzovoorts.
Het lichaam geeft bij (dreigende) schade direct een alarmsignaal af. Je voelt pijn. Hiermee laat het lichaam weten dat er iets aan de hand is. Het lichaam zegt letterlijk pas op.
Als er schade is gaat het lichaam over tot de volgende stap: bescherming. Je rug wordt stijf en je kunt minder makkelijk bewegen. Heel vervelend want je wordt beperkt. Toch heeft dit een duidelijke functie. Je lichaam zorgt ervoor dat je moeilijk kan bewegen. Zodat je nog maar één optie hebt: rusten.
Geen tijd voor klachten
Dan wordt het vervelend. Je hebt pijn en je bent stijf in de rug. Omdat de rug zo belangrijk is met het bewegen wordt je fors beperkt in het dagelijks functioneren. Door de stijfheid krijg je een scheve houding. Wanneer je lang in een scheve houding staat, zit of loopt kun je nog meer klachten krijgen. Alles zit nu tegen.
Je hebt geen tijd voor klachten. Aan de andere kant laat het lichaam duidelijk weten dat het nu tijd nodig heeft. Jij hebt die tijd niet. Je geeft er niet aan toe. Je denkt ach het gaat wel over en gaat door. Het gevolg is dat het lichaam nog meer signalen gaat afgeven: meer pijn en meer stijfheid. De cirkel is rond en de klachten nemen toe.
Het is alsof je een wond open maakt, het herstel begint weer opnieuw. Doe je dit te vaak dan krijg je een litteken. Met rugpijn is dit vergelijkbaar. Je maakt kapot wat er wordt gerepareerd. Het herstel duurt langer. Het probleem wordt steeds groter. Dit is een reden waarom lage rugpijn lang kan duren.
Pijnstillers?
Een andere oplossing die veel wordt gebruikt zijn pijnstillers gebruiken. Met een pijnstiller leg je het alarmsignaal plat. Je voelt minder pijn en kunt weer doorgaan. Je kunt jezelf afvragen of dit een goed idee is. Pijnstillers of medicijnen gebruiken kan natuurlijk erg goed helpen als je veel pijn hebt. Daarvoor zijn ze ook gemaakt. Overleg altijd met een huisarts als je veel pijn klachten ervaart. Of wanneer je medicijnen wilt gebruiken.
Je kunt er ook anders naar kijken. De pijn is een direct gevolg van wat er is gebeurd en wat je doet. Een belangrijk signaal van je lichaam. Wanneer je dit niet meer voelt, schakel je de bescherming uit. Je hebt het risico dat je over de grens heen gaat. Dit kan uiteindelijk je herstel in de weg staan.
Neem je pijnstillers en pak je rust? Dan heb je een grotere kans dat het goed gaat.
Beweeg ik niet beter door pijnstillers?
Een veel gebruikte reden om wel pijnstillers te gebruiken is om door de pijn heen te bewegen. In sommige gevallen kan dit helpen. Toch is er een grote kans dat je niet genoeg rust neemt. Je voelt minder en gaat maar door. Je lichaam krijgt niet genoeg ruimte om te herstellen. Hierdoor duurt het herstel vaak langer en kun je op langer termijn langdurige klachten ontwikkelen.
Een behandeling?
Behandelingen door een oefen-, fysiotherapeut, manueel therapeut, chiropractor of osteopaat zijn veel gebruikte oplossingen bij lage rugpijn. Uit onderzoek blijkt dat bij kortdurende lage rugpijn een behandeling geen meerwaarde heeft.
Een behandeling kan wel helpen als je meer informatie wilt over je klacht. Ook kun je advies vragen hoe je het beste om kan gaan met lage rugpijn. Dit is vooral van toepassing als de lage rugpijn niet verdwijnt.
Het vaststellen van de oorzaak van ‘normale’ lage rugpijn blijkt moeilijk te zijn. Toch is de aanpak van lage rugpijn wel duidelijk. De aanpak moet gericht zijn op advies en informatie geven.
Een behandeling is meestal gericht op het aanpakken van de symptomen. Vaak heeft dit maar een tijdelijk effect. Wanneer het gedrag niet wordt veranderd worden de klachten niet beter. Daarnaast zijn er nog vele andere factoren die invloed hebben op lage rugpijn. Lees bijvoorbeeld ook: oefeningen bij lage rugpijn de oplossing? en wat zijn de oorzaken van lage rugpijn?
Wat moet ik dan doen?
Het lichaam heeft tijd nodig. De essentie zit in het toegeven aan de klachten en hiernaar te luisteren. Een aantal dagen ‘rustig aan doen’ kan al helpen. Vervolgens bouw je de belasting weer rustig op. Je gaat steeds meer bewegen. Voor je het weet kun je weer doen wat je wilt doen. Ontdek hier een online stappenplan om grip te krijgen op lage rugpijn.
Wat als de pijn niet minder wordt?
Wanneer je rust pakt en de pijn wordt niet minder dan is het goed om contact op te nemen met een huisarts of een therapeut. Maak bij twijfel ook altijd een afspraak. Ontdek hier bij welke lage rugpijn klachten je naar de huisarts moet.